WORD ÖĞREN – WORD KISA YOLLARI

Çift Satır Sonlarını Teke İndirmek

Word’ün bul ve değiştir seçeneklerini kullanarak çift satır sonlarını teke indirebilirsiniz. Bunun için eskiden yaptığınız gibi yazıları Word belgesine transfer edin. Daha sonra imleci belgenin en başına getirin (bunun için CTRL + HOME tuşlarına basabilirsiniz).

İmleci getirdikten sonra CTRL + H tuşlarına basın. Bu tuşlara bastıktan sonra ekrana Word’ün bul ve değiştir diyalog kutusu gelecektir.

Bu diyalog kutusu içerisinde ARANAN bölümüne ^p^p yazın, DEĞİŞTİRİLECEK kısmına da ^p girin. ^ işaretini çıkartmak için klavyeden SHIFT + 3 tuşlarına basın. ekranda önce bir şey görünmeyecektir ancak p tuşuna bastığınızda ^p yazacaktır. Bu bilgileri girdikten sonra TÜMÜNÜ DEĞİŞTİR düğmesine basın.

Word çift satır sonlarını tek satır sonuna indirecektir. Böylece daha az kağıt harcayabileceksiniz.
Belgelerin Tümünü Kaydedip kapatmak

Eğer Word’de aynı anda birden fazla belge ile çalışıyorsanız hepsini kapatma zamanı geldiğinde gerçekten büyük bir işkence yaşarsınız. Aslında sizi bu işkenceden kurtaracak çok basit bir yol var. Ama Microsoft her zaman olduğu gibi bu seçeneği biraz gizlemeyi uygun görmüş.

O an çalıştığınız bütün Word belgelerini kaydetmek veya kapatmak istiyorsanız belgelerinizin herhangi birinde SHIFT tuşuna basın ve DOSYA menüsüne tıklayın. Karşınızda TÜMÜNÜ KAYDET ve TÜMÜNÜ KAPAT biçiminde yeni seçenekler göreceksiniz. Adlarından da anlaşılabileceği gibi TÜMÜNÜ KAPAT seçeneğine tıkladığınızda o an çalıştığınız tüm belgeleri kapatacaktır. TÜMÜNÜ KAYDET seçeneğine tıkladığınızda ise tüm belgelerinizi kaydedecektir
Metinleri Sütunlara Dönüştürmek

Şurası bir gerçek ki Word ile tablolar hazırlamak oldukça pratik. Ancak bazı Word belgelerinizde kağıda dökerken düzenli bir görünüm arzetmesi için TAB’lar kullanmış olabilirsiniz. Word’ün metinleri tablolara dönüştürme seçeneğini kullanarak bu TAB’lı görünümden tablolu görünüme geçiş yapabilirsiniz.

Bunun için TAB ile ayrılmış satırları seçili duruma getirin, daha sonra da TABLE menüsünden CONVERT * TEXT TO TABLE komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda OK düğmesine bastığınızda TAB işaretleri tarafından ayrılan metinlerin hepsi bir tablo içerisinde düzenli olarak sıralanacaklardır.

Aynı yöntemi, virgül veya başka herhangi bir özel işaret ile ayrılmış satırları da tablolara dönüştürmek için kullanabilirsiniz. Burada da yine bir önceki örnekte olduğu gibi ilgili metni seçin ve TABLE menüsünden CONVERT * TEXT TO TABLE komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisindeki OTHER bölümündeki metin kutusuna ayırıcı işareti girin ve OK düğmesine basın. ayırıcı işaret gidecek, yerine düzgün bir tablo gelecektir. Bundan sonra bu tablo içerisindeki düzenlemelerinizi yapabilirsiniz.
Arka planı ve yazı renklerini değiştirmek

Word ile uzun süre çalışanlar genelde gözlerinin yorulmasından şikayetçi olurlar. Eğer sizde aynı problemden muzdarip iseniz, arkaplanı mavi yazıları ise beyaz yapmayı deneyebilirsiniz. Açıkçası bu işin gediklileri öyle yapıyor. Bunun için öyle uzun uzadıya uğraşmanıza gerek yok. ARAÇLAR menüsünden SEÇENEKLER’ i seçin. Karşınıza çıkan menüden GENEL sekmesine tıklayın. Buradan MAVİ ARKAPLAN, BEYAZ METİN seçeneğini işaretleyin. İşte yeni çalışma ortamınız… Ayrıca bu belgeyi yazdırmak istediğinizde siz özel olarak değiştirmediyseniz arkaplan beyaz, yazılar siyah çıkacaktır.

Word link vermesin

Word belgelerinizde herhangi bir site veya e-mail adresi yazdığınızda hemen rengini maviye çevirip, üstüne tıkladığınızda adrese gidecek biçimde link biçimine dönüştürüyor. Belgeyi yazıcıdan çıkarttığınızda da sayfanın adresi normal metin rengi yerine mavi ile yazılmış biçimde çıkıyor. Eğer bunu önlemek ve düz metin biçimine geri çevirmek istiyorsanız adresinin üzerine gelip sağ tuşla tıklayın. Çıkan menüden KÖPRÜYÜ KALDIR seçeneğine tıklayın. Artık adres düz metin biçiminde gözükecek.

Word ve Otamatik Numeratör

Eğer Word belgelerinizin içerisinde belgenin en sonuna sayfanın içerisinde kaç tane harf olduğunu otomatik olarak yazdırmak istiyorsanız ve bu sayının belge her açıldığında otomatik olarak güncellenmesini istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli.

1. Önce bu işlemi yaptırmak istediğiniz Word belgesini açın. Belgenin en sonuna gelin, ENTER tuşuna basıp bir satır açın.

2. Buraya “Belgedeki harf sayısı: ” yazın. SPACE tuşuna bastıktan sonra EKLE menüsünden ALAN komutunu çalıştırın.

3. Açılacak olan diyalog kutusunda sol taraftan BELGE BİLGİSİ seçimi yapın.

4. Sağ taraftaki listeden de NUMCHARS seçeneğini aktif hale getirin. TAMAM düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.

Diyalog kutusu kapandığında belgede bu alanda harf sayısının otomatik olarak görüntülendiğine şahit olacaksınız. Ancak birkaç karakter yazdıktan sonra sayının değişmediğini göreceksiniz. Sayıyı değiştirmek, daha doğrusu bu alanı güncellemek için üzerine gidip sağ fare düğmesine basın. Ekrana gelecek olan menüden ALANI GÜNCELLEŞTİR komutunu çalıştırın. Sayı otomatik olarak güncellenecektir

Word Belgelerine Şifre Koymak

Şifrelemek istediğiniz belgeyi Word 2000 ile açın. FILE menüsünden SAVE AS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde belgeyi kaydedeceğiniz klasörü seçin ve belgenin ismini belirleyin. Daha sonra kaydetme diyalog kutusunun sol üst tarafındaki TOOLS menüsünü açın, buradan GENERAL OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisindeki alt bölümdeki iki metin kutusundan soldakine belgeyi açmak için kullanılmasını istediğiniz şifreyi, sağdakine ise belgenin içerisindeki bir şeyleri değiştirmeye izin vermek için kullanılmasını istediğiniz şifreyi belirleyebilirsiniz.

Biçim Boyacısı (Format Painter)

Seçili bir alanın yazıtipi ve paragraf formatlamalarını aynen başka bir satıra aktarmak için kullanılan Biçem Boyacısı (Format Painter) düğmesi oldukça kullanışlıdır. Ancak yazı yazarken çoğumuz iki elimizi kullandığımız için yazının tam ortasında formatlama yapmak için tekrar fareye başvurmak zorunuza gidebilir.

Bu durumda hemen bir püf noktası vereyim. Önce formatını almak istediğiniz alanı seçili duruma getirin ve CTRL + SHIFT + C tuşlarına basın. Bu tuşlara bastığınızda yazıyı değil formatını panoya kopyalamış olacaksınız.

Daha sonra bu kopyalamış olduğunuz formatı uygulamak istediğiniz metin alanını seçili duruma getirin. Bu sefer de CTRL + SHIFT + V tuşlarına basın. Artık seçili kısım biraz önce seçip formatını kopyalamış olduğunuz metinle aynı formata bürünecektir.

Baskı Ön İzlemede Düzenleme Yapmak

WORD kullanırken BASKI ÖNİZLEME moduna geldiniz, belgenizin kağıda dökülürkene nasıl görüleceğiniz merak ediyorsunuz. Her şey yolunda ancak bir de baktınız ki ufak bir hata var. Ne yapacaksınız. Baskı önizleme penceresini kapatmaya da bir üşeniyorsunuz ki.

Bu durumda yapılacak şey önce belge içerisine bir kere tıklayarak önizleme penceresini normal boyuta getirmek, daha sonra da pencere içerisindeki sol üst taraftaki araç çubuğunda üzerinde BÜYÜLTEÇ resmi olan düğmeye basın. Bir de bakacaksınız ki imleç parlayıp sönmeye başlıyor. Haydi hayırlısı, artık istediğiniz düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Word Kısayol Tuşları

SAYFA SONUNU KENDİNİZ BELİRLEMEK İÇİN:

Sayfa sonunun yapılacağı satıra gelin ve ENTER yerine CTRL + ENTER tuşlarına basın.

BİR BELGE PENCERESİNİ KLAVYEDEN KAPATMAK İÇİN

CTRL + W tuşuna basmanız yeterlidir.

KÜÇÜK HARFLERİ BÜYÜK HARFLER YAPMAK İÇİN

Değiştireceğiniz metni seçin, SHIFT + F3 tuşuna basın. Harfler istediğiniz dizilime (sadece ilk harfler büyük, hepsi büyük, vs…) gelen kadar da bunu tekrarlayın.

ÜSLERİ YAZMAK İÇİN

Sayıyı yazın, CTRL + SHIFT + 4 tuşlarına basın (imleç yukarı çıkacaktır), üssü yazın, tekrar CTRL + SHIFT + 4 tuşlarına basın ve boşluk bırakarak devam edin.

GİZLİ KARAKTERLERİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN

SATIR sonu, boşluk, TAB gibi gizili karakterleri görmek için CTRL + SHIFT + 8 tuşlarına basmanızın yeterli olduğunu biliyor muydunuz? Artık biliyorsunuz.

Web Sayfalarına Arka Plan Eklemek

Pek çok kullanıcı gibi siz de Web sayfalarınızı hazırlamak için Word’ün HTML dosyası hazırlama seçeneğini kullanıyorsanız, belgelerinize Word’ün sunduğu arka planları ekleyerek güzel arka planlı Web sayfaları yaratabileceğinizi hatırlatayım dedim.

Word’ün içinde gelen Web desenlerini kullanarak Word ile hazırlamakta olduğunuz Web sayfalarına güzel arka planlar ekleyebilirsiniz. Bunun için belgeyi hazırladıktan sonra BİÇİM menüsünden ARTALAN * DOLGU EFEKTLERİ komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DOKU bölümüne gelin. Burada Word’ün arka planda kullanmanız için seçtiği arka plan desenlerinin bir listesini ve örneğini göreceksiniz. Beğendiğiniz bir arka planı üzerine bir kere tıklayarak seçili duruma getirin ve TAMAM düğmesine basın. Word belgenizin arka planının seçmiş olduğunuz desen ile doldurulacağını göreceksiniz. Daha sonra Word’ün DOSYA menüsünden HTML OLARAK KAYDET komutunu çalıştırın. Dosya sabit diskte seçmiş olduğunuz klasöre HTML olarak kaydedilecek, arka plan olarak kullanılmakta olan resim de IMAGE01.JPG adı altında kaydedilecektir. Dosyanızı bir Web server’a UPLOAD ederken HTML dosyası ile birlikte bu JPG dosyasını da UPLOAD etmeyi ihmal etmeyin.

Word Belgelerinde Tarih Hesaplamaları

Word belgeme günün tarihinden belli bir sayıda gün sonrasının tarihini otomatik olarak girdirtmek istiyorum. Teklif veya çekler söz konusu olduğunda oldukça yararlı olacak bu işlemi nasıl yapabilirim?

Bunun için basit bir makro kullanmanız yeterli. Aşağıdaki adımları takip edin.

1. Ekleme yapılacak olan Word belgesini açın.

2. Alt + F8 tuşlarına basın.

3. Makro adı bölümüne “tarih60″ (tırnaklar yok) yazın.

4. Yarat düğmesine basın.

5. Aşağıdaki satırları girin.

Sub tarih60()

Yenitarih = DateAdd(“d”, 60, Date)

Yenitarih = Format(Yenitarih, “mmmm d, yyyy”)

Selection.TypeText (Yenitarih + ” “)

End Sub

Alt + F4 tuşlarına basarak makro penceresini kapatın ve belgenize geri dönün. Kaydedin. Artık bir yere tarih (60 gün sonrasının tarihi) girmek istediğinizde bütün yapacağınız imleci tarihin ekleneceği yere getirmek ve Alt + F8 tuşlarına basıp tarih60 makrosunu seçip çalıştırmanız yeterli. Günün tarihinin 60 gün sonrası otomatik olarak belgeye eklenecektir.

Word ve Posta Listeleri

Internet ile o kadar iç içe geçti ki bilgisayar kullanıcıları, artık hemen hemen bütün işlerini e-mail yolu ile halletmek istiyorlar. Söylediğiniz seçeneğin olup olmadığını araştırdım ve buldum. Word ile bunu başarabiliyorsunuz, hem de çok güzel başarabiliyorsunuz. Bunun için önce sisteminizde değişik programlardan gelen e-mail isteklerine cevap verecek bir MAPI istemcisi bulunmalı. Hemen hemen bütün gelişkin e-mail programlarından MAPI istemcisi olma seçeneği bulunuyor. siz mektubunuzda Outlook Express kullandığınızı yazmışsınız. Bu yüzden önce Outlook Express’in nasıl MAPI istemcisi yapılacağını anlatayım. Başka e-mail programlarını kullananlar da kendi kullanmakta oldukları e-mail programı ile benzer ayarlar yapıp buy MAPI işini ayarlayabilirler.

Outlook Express programını MAPI istemcisi yapmak için önce programı çalıştırın. TOOLS menüsünden OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun GENERAL bölümüne gelin. Burada MAKE OUTLOOK EXPRESS MY DEFAULT SIMPLE MAPI CLIENT (Outlook Express’i basit MAPI istemcim yap) seçeneğini aktif hale getirin.

Bu ayarı yaptıktan sonra TAMAM düğmesine basıp diyalog kutusunu kapatın. MAPI ayarlarınızın aktif olabilmesi için Windows’u kapatıp açın. Windows tekrar açıldıktan sonra artık istediğiniz işlemi yapmaya başlayabiliriz.

Excel dosyası oluşturun. Gördüğünüz gibi birinci sütunda e-mail göndereceğiniz kişinin adı, ikinci sütunda da bu kişinin e-mail adresi bulunuyor. Ben örnekte bizim editörlerin e-mail adreslerini kullandım, elbette sizin de listeniz değişik olacaktır. Dosyayı herhangi bir isim vererek sabit diskte bir yerlere kaydedin.

Dosyayı kaydettikten sonra Word uygulamasını açın. Bir belgeye e-mail mesajınızı yazın. Kullanıcı isminin yazılacağı bölümü boş bırakın, oraya sonra döneceğiz. E-mail mesajınızı yazdıktan sonra dosyayı kaydedin. Daha sonra ARAÇLAR menüsünden ADRES MEKTUP BİRLEŞTİR komutunu çalıştırın. Ekrana üç adımlı bir diyalog kutusu gelecektir.

Burada önce gönderilecek olan mesajın yer aldığı belgeyi belirtmelisiniz. Bunun için birinci adımda YARAT * MEKTUP FORMLARI komutunu çalıştırın. Ve ekrana gelecek olan diyalog kutusunda ETKİN PENCERE düğmesine basın.

İkinci adımda bilgilerin alınacağı veri tabanını yani bizim örneğimizdeki Excel dosyasını Word’e bildirmemiz gerekiyor. Bunun için VERİ AL düğmesine basın. Açılacak olan menüden VERİ KAYNAĞI AÇ komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunu kullanarak adres ve isimlerin yer aldığı EXCEL belgesini işaretleyin. Belgeyi açtığınızda, Word sayfasında hiçbir veri alanının işaretlenmediğini bildiren bir hata mesajı ile karşılaşacaksınız. BELGEYİ DÜZENLE düğmesine basın. Bu düğmeye basınca diyalog kutularının kapatıldığına şahit olacaksınız. Word’ün üst tarafına da yeni bir araç çubuğu eklenecek. Şimdi bu araç çubuğunu kullanarak belge içerisinde arkadaşlarınıza yollayacağınız e-mail içerisinde yer alacak olan isim soyadı e-mail adresi gibi bilgilerin nereye yazılacağını ayarlayacaksınız.

Bir verinin yazılmasını istediğiniz yere imleci getirin. Daha sonra araç çubuğundaki BİRLEŞTİRME ALANI EKLE menüsünü kullanarak eklemek istediğiniz alanı belgeye ekleyin. İşiniz bittiğinde aşağı yukarı örnek resimde görüldüğü gibi bir Word belgesi ile karşılaşacaksınız.

Veri vaziyetini böyle ayarladıktan sonra tekrar ARAÇLAR menüsünden ADRES MEKTUP BİRLEŞTİR komutunu çalıştırın. Artık diyalog kutusunda BİRLEŞTİR düğmesine basabilirsiniz. Bu düğmeye bastıktan sonra ekrana gelecek olan diyalog kutusunun sol üst tarafındaki aşağı doğru açılan listeden “Elektronik Posta” seçeneğini aktif hale getirin. Bu seçeneği aktif hale getirdikten sonra KUR düğmesine basın ve burada Excel dosyasından e-mail adreslerinin alınacağı sütunun başlığını seçili duruma getirin. Hemen altında da gönderilecek olan e-mail mesajının SUBJECT yani konu bölümünde yazacak olan metni ayarlayın ve TAMAM düğmesine basın.

Şimdi Internet’e bağlanın. Daha sonra tekrar Word uygulamasına dönün ve Adres Mektup birleştirme diyalog kutusunda BİRLEŞTİR komutunu çalıştırın. Mail programınız kullanılarak yazmış olduğunuz e-mail mesajı Excel dosyasında ayarlamış olduğunuz e-mail adreslerine teker teker postalanacaktır.

Wordde HTML kodlarını görmek

Belki biraz kabak tadı verecek ancak Word ile HTML sayfaları hazırlarken bazı zamanlarda direkt olarak HTML kodunun içerisine bir şeyler yazmak isteyen kullanıcılara ufak bir püf noktası verelim. Bir Web sayfasını hazırlarken bir yere HTML kodunu elle girmek istediğinizde dosyayı NOTEPAD veya benzeri bir program kullanarak açmanıza gerek yok. Bunun yerine Word’ün direkt HTML kodlarını düzenlemenize imkan veren seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Bunun için Word ile HTML dosyanızı açmışken GÖRÜNÜM menüsünden HTML kaynağı komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan pencere bir metin editörüdür. Burada dosyanın HTML kodlarını istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Ayarlamalarınız bitince Word’e geri dönmek için pencerenin sol üst tarafında görülen HTML KAYNAĞINDAN ÇIKIŞ düğmesine basmanız yeterli olacaktır.



Yorumlarınıza Cevap en geç 3 gün içinde mail adresinize gelecektir.
web sayfamız üzerinden cevap verilmemektedir.

adınız soyadınız:
Mail adresiniz:
Varsa Websiteniz:
İletiniz (yazmak isterseniz):


Copyright © 2009 Tüm haklar Computer Notebook Yedek Parça Türkiye ithalatçı Distribütörü aktabilgisayar.com 'e aittir .